Go Back   The Navara Forum > D22 > D22 Engine

Reply
 
Thread Tools Display Modes

Diagnosis on code 31 and 71 /0301,0701 '03 zd
  #1  
Old 14-05-2018, 11:47 AM
Been a while Been a while is offline
Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: qld
Posts: 81
Default Diagnosis on code 31 and 71 /0301,0701 '03 zd

Hello and thanks to all that has got me this far, esp tweak and rum cheers!
So the basis to the zd is, she stopped! At idle, just fluttered and before i could focus on the dash- it was lights out - zd'$ dead!

HOWS THAT! I give her a huuuuuge birthday present and the tnuc rolls over and goes to sleep- and yes lads -not even a reach round... I spend shite loads of time$ on the brakes for her , 300'000k b.day and she does this shite.... oh, and i brought her new boots for her weeks back...
Anywayssss

On site mechanic scans and he states "he cant get any info from the I.P"!
Tow!

Back at barn, clean what earths i can find - kick panels x2, r/h inner gaurd x2, front Radiator support panel x1, l/h inner gaurd x1.. ecm mounts "3 points". Battery posts.

Ecutalk scan , on fresh charged battery 12.9 "also tried jump battery to my fresh charge" .
Turn key on, codes read 31ecu2 &71 cam position sensor. Clear codes. Turn key off.
Turn key as to start motor and ecutalk reads same codes, 31 and 71.
Codes read 31 and 71 and I'm assuming they would refer to 0301 and 0701..

Now, code 0301/31 diagnostics page number EC-594 - directed by the manual D.T.C 0301 ECM2 leaves you with two options if the problems not "intermittent " and they are, 1 Replace ECM and 2 preform Accl Pos Sens idle Pos Learning! Can't do number 2's ;) she no go !

So back to the manual to see how and if they "ecu" can be tested in any way- it did pass the smell test... no resent fires..
i did price a second hand ecu from the local wrecker @$350, seems like they like "giving it dry" like nissan oem - if any one has one for a d22 zd drop me a line ..

Now for the dreaded 0701 / 71 p1 cam position sensor........

Page EC-639 DTC 0701 P1-Cam Pos Sen.

1 check power supply- done. Go to 3
3 check for ground - done. Go to 5
5 check communication lines for open and short- done. Go to 7
aaaaand this is when you start to feel the desert dryness set in and the nissan spare parts people start circling above...
So 7, if it's not "intermittent " and it's not a short to ground or to power you win a "fully reco I.P"!

Now before i jump in for that lovely job i would like to know if these ecu/ecm can be tested?

And the other question i have is regarding the ecm. With posts numbers 56 and 61 these are shown as a 12v power sorce but unless i am doing something wrong i am not getting a reading from these two posts to ground?? Any thoughts ?
Yes, I'm trying to find those fuses shown on page EC-645 ? ;) To me it looks like E55 ECM Relay and that is the one under the bonet? Yes? Well if it is i did test it - all good..
The other 11E and no. 7 look like conections? Any help would be appreciated, thanks zed

So that's where the navs at... here's some pic's of the earths i found...
Reply With Quote
Sponsored Links

  #2  
Old 14-05-2018, 11:53 AM
Been a while Been a while is offline
Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: qld
Posts: 81
Default

Kick panel earths..
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	20180514_094631.jpg
Views:	11
Size:	208.3 KB
ID:	22393  
Reply With Quote

  #3  
Old 14-05-2018, 12:06 PM
Been a while Been a while is offline
Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: qld
Posts: 81
Default

R/H Inner Gaurd x2 , one is hidden underneath the main earth to manifold! Tricky little shite...
The first ones up near the fuse box, mine has 2 acc to it also " yellow conections ".. follow that earth and you'll find the tricky little shite..
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	20180514_094858.jpg
Views:	10
Size:	208.7 KB
ID:	22394   Click image for larger version

Name:	20180514_094838.jpg
Views:	10
Size:	200.1 KB
ID:	22395  
Reply With Quote

  #4  
Old 14-05-2018, 12:20 PM
Been a while Been a while is offline
Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: qld
Posts: 81
Default

Radiator supprot and L/H Inner Gaurd. I'll cover them up with paint on electrical tape.. Also used this electrical joining paste! Anyone used this? SHOULD I be using this?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	20180514_094919.jpg
Views:	9
Size:	206.2 KB
ID:	22396   Click image for larger version

Name:	20180514_094940.jpg
Views:	9
Size:	205.5 KB
ID:	22397   Click image for larger version

Name:	20180514_095625.jpg
Views:	9
Size:	217.7 KB
ID:	22398  
Reply With Quote

  #5  
Old 14-05-2018, 12:31 PM
Been a while Been a while is offline
Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: qld
Posts: 81
Default

ECM to I.P test for continuity- part of 0701 diagnosis.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	20180514_142855.jpg
Views:	13
Size:	205.0 KB
ID:	22399   Click image for larger version

Name:	20180514_142752.jpg
Views:	13
Size:	227.5 KB
ID:	22400  
Reply With Quote

  #6  
Old 15-05-2018, 01:56 AM
Been a while Been a while is offline
Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: qld
Posts: 81
Default

Up date, ok I've done what tests i can with out the motor running. All seems fine with fuses and wiring except for a high pitched noise coming from the alternator during a teast, test was to 1, have the ecu disconect 2, test voltage at ecm plug pin 38 to ground - that reads 12.16 and whilst noise is coming from alternator the battery reads 12.48 v ?? To stop the squeeeel/ high pitched noise from the alternator i have to disconect the battery...

Could "me issues" be battery and alternator me wonders? Worth a new battery i guess but i did have the farm horse boost at attempted starts??
Any thoughts welcome. Thanks
Reply With Quote

  #7  
Old 18-05-2018, 04:28 AM
Been a while Been a while is offline
Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: qld
Posts: 81
Default

Cleaned earths i could find, replace battery, new battery terminals and we have another code- 47 !

Or 0407 I'm guessing..crank angle sensor! Wtf!
Reply With Quote

  #8  
Old 20-05-2018, 03:59 AM
Been a while Been a while is offline
Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: qld
Posts: 81
Default

Howdy, can anyone tell me if the crank pos sensor has its own earth to the motor at the sensor mount/ position?

They way the manual reads there should be continuity between terminal 3 from the sensor and ground/earth?

Am i reading the manual correctly?

Thanks
Reply With Quote

  #9  
Old 20-05-2018, 10:27 PM
Been a while Been a while is offline
Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: qld
Posts: 81
Default

Anyone?
Reply With Quote

  #10  
Old 21-05-2018, 12:42 AM
Been a while Been a while is offline
Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: qld
Posts: 81
Default

Bump
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT +1. The time now is 02:39 AM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
| Home | Register | FAQ | Members List | Calendar | Today's Posts | Search | New Posts |