Go Back   The Navara Forum > D22 > D22 Engine

Reply
 
Thread Tools Display Modes

0703 Code Rumpig, have a listen to this story.
  #301  
Old 25-02-2020, 03:25 AM
Bilsco70 Bilsco70 is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2020
Location: Australia
Posts: 1
Default 0703 Code Rumpig, have a listen to this story.

Hi Rumpig,
After much searching online regarding my Navara rebuilt zd30 with reconditioned injector pump throwing 0703 IP communication error and also 3 months at the mechanic who rebuilt the engine as well as replaced the fuel pump with no conclusion in sight, I have come to you Obi Wan Rumpig, you my only hope.....
Long story short, engine has been completely rebuilt, fuel pump has been exchanged for a reconditioned one, the car has done less than 45000 km since this work was done but over 3 years since the fuel pump exchange. Took back to mechanic late last year after engine light started to flash. 0703 code. Mechanic removed IP and sent back to Pump people who retested the pump twice, both times passing the test. As a precautionary measure, pump people replaced electronic module on top of IP. This fixed the problem for two weeks, then again engine light flashing but this time engine would seem to be starved of fuel whilst accelerating but not all the time. (Engine starts, idles, runs fine except this starving of fuel whilst accelerating, no limp mode) The code, and only code that comes up using the mechanics diagnostic machine is 0703 injector pump communication. The mechanic has looked at air getting into lines, plugs, relays etc, to no avail. Because this is a return job on something that already has been fixed and the fact that the pump is out of warranty time wise but not klm wise, the mechanic did not charge me to remove and replace IP the last time it was worked on.
Any help on this matter would be appreciated.
Reply With Quote
Sponsored Links

  #302  
Old 25-02-2020, 09:24 AM
bods's Avatar
bods bods is offline
Advanced Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Orelia, WA
Posts: 4,979
Default

Not sure if it will help, but has the mechanic checked the wiring loom from the ecu to the pump? It is possible there is a bad connection somewhere or even a damaged wire. It could also be a bad earth, which would make diagnosis very difficult.

If you have a wiring diagram, I'd be going through that to find out where the connectors and what colour the wiring is from the ecu to the pump and check it yourself if you feel confident enough to be able to check it out.

Sent from my CPH1607 using Tapatalk
Reply With Quote

  #303  
Old 02-03-2020, 09:59 PM
LlamaLlamaOuthouse LlamaLlamaOuthouse is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2019
Location: Australia
Posts: 19
Default

Quote:
Originally Posted by tristan.martin564 View Post
Hey mate I'm keen on chipping my ECU. Do you by any chance have any chips & sockets left? I'd like to get my hands on some if possible. Cheers!
Hi Tristan,

I have 5 sockets left that you can have if you want.
Reply With Quote

  #304  
Old 04-03-2020, 09:04 AM
Rumpig's Avatar
Rumpig Rumpig is offline
Advanced Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: W.A
Posts: 1,550
Garage
Default

Quote:
Originally Posted by Bilsco70 View Post
Hi Rumpig,
After much searching online regarding my Navara rebuilt zd30 with reconditioned injector pump throwing 0703 IP communication error and also 3 months at the mechanic who rebuilt the engine as well as replaced the fuel pump with no conclusion in sight, I have come to you Obi Wan Rumpig, you my only hope.....
Long story short, engine has been completely rebuilt, fuel pump has been exchanged for a reconditioned one, the car has done less than 45000 km since this work was done but over 3 years since the fuel pump exchange. Took back to mechanic late last year after engine light started to flash. 0703 code. Mechanic removed IP and sent back to Pump people who retested the pump twice, both times passing the test. As a precautionary measure, pump people replaced electronic module on top of IP. This fixed the problem for two weeks, then again engine light flashing but this time engine would seem to be starved of fuel whilst accelerating but not all the time. (Engine starts, idles, runs fine except this starving of fuel whilst accelerating, no limp mode) The code, and only code that comes up using the mechanics diagnostic machine is 0703 injector pump communication. The mechanic has looked at air getting into lines, plugs, relays etc, to no avail. Because this is a return job on something that already has been fixed and the fact that the pump is out of warranty time wise but not klm wise, the mechanic did not charge me to remove and replace IP the last time it was worked on.
Any help on this matter would be appreciated.
It seems they've covered everything that would be causing this and i can only concur with Bods on it being a wiring fault somewhere between the ecu and fuel pump.
Do you have ecutalk ? Can they get readings for the spill valve and I/cv%.
Try driving it with the fuel cap loose to rule out vacuum in the fuel tank.
__________________
"A little information is a dangerous thing"
Reply With Quote

  #305  
Old 25-03-2020, 11:04 AM
tristan.martin564 tristan.martin564 is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Location: port augusta
Posts: 26
Default

Quote:
Originally Posted by LlamaLlamaOuthouse View Post
Hi Tristan,

I have 5 sockets left that you can have if you want.
Hey mate haven't been on the forums for awhile, PM me im keen, Cheers!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT +1. The time now is 08:44 AM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
| Home | Register | FAQ | Members List | Calendar | Today's Posts | Search | New Posts |