Go Back   The Navara Forum > General Discussions > Main Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes

  #11  
Old 28-05-2019, 11:32 PM
ericcs's Avatar
ericcs ericcs is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: birkdale brisbane
Posts: 537
Garage
Default

as per Tony's suggestions.
read this link, this was my car!

http://www.navara.asia/showthread.php?t=35145
Reply With Quote
Sponsored Links

  #12  
Old 29-05-2019, 12:32 AM
KevinE KevinE is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 306
Default

Hey Tony, are 5th & 6th in a manual D40 both overdrive gears? It's just that in the OP kwilko says that the car still pulls in 3rd & 4th. Wouldn't that rule out turbo & MAFS issues?

It sounds like something is draining power from the engine, but the lower gear ratios are able to pull with what's available in the way of HP/KW.

kwilko, thinking along the lines of normal fault finding & checking the simple stuff 1st, I'd be looking at a blocked air filter, or blocked inlet manifold & if they're all good, I'd move onto the fuel filter & fuel system, then if still not resolved, I'd check for computer software & hardware issues. A simple reset of the ECU may be all it needs. But it does sound like an air, &/or fuel blockage to me.

There's also the fuel pump down by the oil filter on a 2.5 in a D22. I'm not sure if a D40 has that? If so, they are prone to failure.

Good luck with it!
Reply With Quote

  #13  
Old 29-05-2019, 06:56 AM
kwilko's Avatar
kwilko kwilko is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Thailand
Posts: 103
My Mood:
Default

I noticed this morning that after about 5 or 10 starting the engine was running apparently fine. I pulled well in 5 th up to 100kph plus, before running out of road; I suspect I get this trouble once the whole system is fully warmed up......
Reply With Quote

  #14  
Old 29-05-2019, 11:32 AM
Old.Tony's Avatar
Old.Tony Old.Tony is offline
Administrator
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mid Coast Region, NSW, Australia
Posts: 15,101
My Mood:
Garage
Default

It's a different fuel pump on the D40, it's not a VP44 and the D40 pump seems to be quite reliable. The SCV isn't, but that's a replaceable part on the pump and not the pump itself.


Please remember bod's advice too - there's a good chance it's to do with the neutral position switch. 5th is not overdrive, but it's aligned on the same side as 6th, so the gear lever has been pushed over to the right for both. The switch needs to be unplugged to figure that out.
__________________

Check out the FAQs by clicking here!



"Money can't buy happiness, but it does make misery a lot easier to deal with."
Reply With Quote

  #15  
Old 07-06-2019, 08:52 AM
kwilko's Avatar
kwilko kwilko is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Thailand
Posts: 103
My Mood:
Default

Well it seems to have been the SCV - Suction Control Valve.

I gave them a list of possibilities and they replaced this, a diesel filter and some air filters - they also kept the car a day to remove buildup of carbon deposits from the exhaust system.
total cost was about 3500 baht = $AU100.

Because they had the car for an extra day I kept my rental motorbike for and extra day, but the throttle stuck whilst parked in a traffic jam and I crashed into a minibus.......this did 13000 baht of damage to the bus and the bike has yet to be estimated...........
Reply With Quote

  #16  
Old 07-06-2019, 09:32 AM
bods's Avatar
bods bods is offline
Advanced Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Orelia, WA
Posts: 4,857
Default

Oh man... hopefully your problem with the d40 is fixed anyway...
Reply With Quote

  #17  
Old 08-06-2019, 09:51 AM
fitzie's Avatar
fitzie fitzie is offline
Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Newcastle
Posts: 92
My Mood:
Garage
Default

If the nps is faulty will it throw a fault code
Reply With Quote

  #18  
Old 14-06-2019, 08:50 AM
kwilko's Avatar
kwilko kwilko is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Thailand
Posts: 103
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by bods View Post
Oh man... hopefully your problem with the d40 is fixed anyway...
It's going like a rocket now......I think there has been a build-up of lack of performance for about a year and Nissan Samui put it on their computer and tweaked a few things and cleaned out the exhaust etc with a lot of beneficial results. I've replaced the shocks at the front and serviced the bushes too, it's like a different truck. I till need to address the rear suspension - it has an extra leaf and squeaked a lot....

so touch wood, all I ha to do next month is pay for the damage to the Minivan and the motorcycle........
Reply With Quote

  #19  
Old 14-06-2019, 08:51 AM
kwilko's Avatar
kwilko kwilko is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Thailand
Posts: 103
My Mood:
Default

BTW - my malware program always picks up a trojan threat from this site....
Reply With Quote

  #20  
Old 14-06-2019, 10:55 AM
KevinE KevinE is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 306
Default

Quote:
Originally Posted by kwilko View Post
BTW - my malware program always picks up a trojan threat from this site....
Mine too.
Reply With Quote
Reply

Tags
5th gear, 6th gear, black smoke, low power

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT +1. The time now is 08:11 AM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
| Home | Register | FAQ | Members List | Calendar | Today's Posts | Search | New Posts |