Go Back   The Navara Forum > D22 > D22 Engine

Reply
 
Thread Tools Display Modes

Overboost
  #1  
Old 02-02-2020, 03:17 AM
Phwoah2005 Phwoah2005 is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2018
Location: Hobart
Posts: 13
Default Overboost

Hi guys my first post on here but having an issue I can't sort and hoping someone can help.
My d22 zd30 suddenly started over boosting constantntly I have replaced the actuator and vacuum hoses.
The boost solenoid
And checked all the vacuum hoses I can see
And still having the issue.
I drove it carefully to closest mechanic who plugs his scan tool in and it did not have any fault codes but was reading 14psi at idle.
Does anyone have any ideas
Oh and I have done the egr/swirl valve mod if that helps
Reply With Quote
Sponsored Links

  #2  
Old 02-02-2020, 11:56 AM
bods's Avatar
bods bods is offline
Advanced Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Orelia, WA
Posts: 4,968
Default

Hey mate. I'd you have replaced the map sensor and still having the same problem, the only other thing it could be is the wastegate stuck shut inside the turbo housing. Have you confirmed the boost pressure with an external gauge or just what the mechanic has told you? The zd30 navaras don't use the standard OBD2 system that the yd25s run, so unless he has the correct equipment to see what the ecu is seeing then he will have the wrong info. How do you know it is overboosting? Is it going into limp mode or some other issue?

This won't allow the turbo to produce 14psi at idle though as the navaras run a standard wastegate turbo, so the wastegate starts opening at whatever pressure the spring inside the actuator is set at, with pleasure being fed in from the compressor housing on the turbo. The only way to increase this is to fit a manual boost controller.

The patrols run a vnt turbo, which is controlled by the ecu increasing or reducing vacuum on the vanes inside the turbo. The D40 runs the same sort of setup as this, although I believe the later models went to an electronic actuator on the turbo itself.
Reply With Quote

  #3  
Old 02-02-2020, 02:43 PM
Phwoah2005 Phwoah2005 is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2018
Location: Hobart
Posts: 13
Default

When I changed the actuator over the waste get was opening as closing freely.
The map sensor and boost are the same thing aren't they? If so I changed it but only with a second hand one
I will hook up a boost gauge tomorrow and confirm the psi
Reply With Quote

  #4  
Old 02-02-2020, 07:34 PM
bods's Avatar
bods bods is offline
Advanced Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Orelia, WA
Posts: 4,968
Default

Yeah the Navara only runs the map sensor, from memory it bolts on the crossover pipe on top of the motor.

What's making you think it is overboosting now, are you getting power loss or something else?

Last edited by bods; 02-02-2020 at 09:20 PM.
Reply With Quote

  #5  
Old 02-02-2020, 09:17 PM
Phwoah2005 Phwoah2005 is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2018
Location: Hobart
Posts: 13
Default

Yeah doesn't seem to have power and I can hear it spool up as soon as I'm on the throttle where as before you wouldn't hear the whistle until 2500rpm
Reply With Quote

  #6  
Old 02-02-2020, 09:22 PM
bods's Avatar
bods bods is offline
Advanced Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Orelia, WA
Posts: 4,968
Default

Have you got an intercooler fitted? I'd be having a good look over the joiners (have a good look even if you don't have an intercooler) to make sure none of them are leaking. I believe a common problem with them is breaking the EGR pipe too, so you may be hearing a boost leak. Anything leaking on the exhaust side will leave a black sooty mark, so have a good look around the exhaust manifold and EGR pipe to see if you have any leaks there too...
Reply With Quote

  #7  
Old 02-02-2020, 11:40 PM
Phwoah2005 Phwoah2005 is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2018
Location: Hobart
Posts: 13
Default

Yeah will do
Reply With Quote

  #8  
Old 03-02-2020, 05:02 AM
Phwoah2005 Phwoah2005 is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2018
Location: Hobart
Posts: 13
Default

ok so its not an overboost issue, its 10 psi at 3000 rpm. i ran my eye over hoses, manifold etc and cant see any loose hoses or anywhere it would be leaking boost. i had my partner give it a rev while i had my head under the bonnet but only noise i can hear is coming from the turbo and hard to distinguish if its normal turbo whine or boost leak
Reply With Quote

  #9  
Old 03-02-2020, 05:31 AM
Horatius Horatius is offline
Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: Aus
Posts: 217
Default

Quote:
Originally Posted by Phwoah2005 View Post
ok so its not an overboost issue, its 10 psi at 3000 rpm. i ran my eye over hoses, manifold etc and cant see any loose hoses or anywhere it would be leaking boost. i had my partner give it a rev while i had my head under the bonnet but only noise i can hear is coming from the turbo and hard to distinguish if its normal turbo whine or boost leak
It sounds like your map sensor is kaput (or hose to it blocked/split/kinked, or wiring /plug faulty). If that happens you'll struggle to get to 10psi boost and it will be quite gutless.

Disconnect the map sensor and take it for a run. If it makes no difference that's likely what the problem is.
Reply With Quote

  #10  
Old 03-02-2020, 05:44 AM
Horatius Horatius is offline
Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: Aus
Posts: 217
Default

Quote:
Originally Posted by Phwoah2005 View Post
ok so its not an overboost issue, its 10 psi at 3000 rpm.
In what gear? In 4th gear revving it out to 3000 rpm it should be 13-15 psi (at least mine is). If your map sensor is faulty it will struggle to get up to 10 psi and feel like it has no power at all.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT +1. The time now is 06:19 AM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
| Home | Register | FAQ | Members List | Calendar | Today's Posts | Search | New Posts |