Go Back   The Navara Forum > D22 > D22 Engine

Reply
 
Thread Tools Display Modes

  #291  
Old 01-11-2019, 09:53 AM
LlamaLlamaOuthouse LlamaLlamaOuthouse is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2019
Location: Australia
Posts: 17
Default

Quote:
Originally Posted by Rumpig View Post
I haven't compared different years to see if there were any changes so can't answer that
I have added some other map updates later in the thread but no new findings for a while , not sure if anyone else has done any work on it.
What version of winols do you have ? Ols files from earlier versions aren't compatible with later ones, pretty sure i did post one with the bins i posted early in the thread compatible with 3.24.
Hi Rumpig,

I'm just using the latest demo version as I'm just trying to check out what has been done and try to wrap my head around the voodoo.

I can't recall seeing any .ols files earlier in the tread, I think only .bin files and the axis descripter txt file has been uploaded?

Thanks.
Reply With Quote
Sponsored Links

  #292  
Old 01-11-2019, 02:25 PM
Rumpig's Avatar
Rumpig Rumpig is offline
Advanced Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Darwin
Posts: 1,544
Garage
Default

The OLS i have won't work with the demo version. If i get motivated i might do an updated text file with all the map descriptions i know , don't hold your breath waiting thou.
__________________
"A little information is a dangerous thing"
Reply With Quote

  #293  
Old 02-11-2019, 12:59 AM
LlamaLlamaOuthouse LlamaLlamaOuthouse is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2019
Location: Australia
Posts: 17
Default

Quote:
Originally Posted by Rumpig View Post
The OLS i have won't work with the demo version. If i get motivated i might do an updated text file with all the map descriptions i know , don't hold your breath waiting thou.
Hi Rumpig,

Fair enough, what version would you recommend?

I have a slightly changed version of the axis descriptors.

49154,C002 = c - coolant temp, factor = 0.1 offset = -273, pre = 0
49158,C006 = c - temp, factor = 0.1, offset = -273, pre = 0
49160,C008 = mbar - boost pressure, factor = 0.1, offset = 0, pre = 0
49162,C00A = mbar, atmospheric pressure, factor = 1, offset = 0, pre =0
49186,C022 = mg, injection quantity, factor = 0.0084, offset = 0, pre = 0
49700,C224 = c, air temp, factor = 0.1, offset = -273, pre = 0
49758,C25E = volts, pedal position, factor = 0.001, offset = 0, pre = 2
49764,C264 = egr position?
49836,C2AC = c, coolant temp, factor = 0.1, offset = -273, pre = 0
49858,C2C2 = c, coolant temp?, factor = 0.1 offset = -273, pre = 0
49896,C2E8 = mbar, atmospheric pressure, factor = 0, offset = 0, pre = 0
49970,C332 = mbar, boost pressure, Factor = 0.1, offset = 0, pre = 0
49982,C33E = mbar, boost pressure, factor = 0.1, offset = 0, pre = 0
49986,C342 = mbar, boost pressure, factor = 1, offset = 0, pre = 0
57414,E046 = IAT sender scale?, factor= 0.005, offset= -273, pre = 1
57418,E04A = rpm, engine rpm, factor = 1, offset = 0, precision = 0
57456,E070 = coolant sender? factor = 0.005, offset = 0, pre = 1
57482,E08A = rpm, engine rpm, factor = 1 , offset = 0, precision = 0
57728,E180 = %, percent, factor = 0.0061, offset = 0, pre = 0
57744,E190 = %, percent, factor = 0.0061, offset = 0, pre = 0
57846,E1F6 = mbar, boost pressure, factor = 0.1, offset = 0, pre = 0
58220,E36C = mg, injection quantity, factor = 0.0084, offset = 0, pre = 0
58824,E5C8 = volts, pedal position, factor = 0.001, offset = 0, pre = 2
64606,FC5E = rpm, engine rpm, factor = 1, offset = 0, precision = 0

The change is mainly changing the list order, and the inclusion of the descriptors hex value? C002, as it seems that after adding a few maps, WinOLS seems to stop detecting the X/Y locations.

I have the following listed as unknow, but haven't yet looked into them to see if any might be rpm or such (as I figured you probably had already done that)

49156 = ?
49168 = ?
49198 = ?
49704 = ?
49706 = ?
49788 = ?
49834 = ?
49842 = ?
49978 = ?
50158 = ?
50184 = ?
50186 = ?
57410 = ?
57412 = ?
57424 = ?
57442 = ?
57454 = ?
57940 = ?
57940 = ?
58068 = ?
58072 = ?
58182 = ?
58766 = ?
58992 = ?
59136 = ?
Reply With Quote

  #294  
Old 02-11-2019, 02:37 AM
Rumpig's Avatar
Rumpig Rumpig is offline
Advanced Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Darwin
Posts: 1,544
Garage
Default

There's a cracked version 2.24 floating around the net.
__________________
"A little information is a dangerous thing"
Reply With Quote

  #295  
Old 08-11-2019, 11:32 PM
LlamaLlamaOuthouse LlamaLlamaOuthouse is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2019
Location: Australia
Posts: 17
Default

Here are the bins from one of my 2006 ECU's

Zexel A9
Customer Number: 23710 VK662
Part Number: 407917-115 2
69117

It appears to be the same as the 2005 that Rumpig has previously provided.
Attached Files
File Type: zip 2006 narava d22 original bins.zip (93.7 KB, 6 views)
Reply With Quote

  #296  
Old 14-11-2019, 01:54 PM
LlamaLlamaOuthouse LlamaLlamaOuthouse is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2019
Location: Australia
Posts: 17
Default

Hi Rumpig,

Do you use mcumall's USBProg application to read/write the bins from/to the chips? If so, are there any particular settings or steps to make it work?

I've got a socketed ECU and the chips I'm trying, AM29F010B seem like they write and read okay, it seems to match the bin's (assuming I'm loading them correctly) however they don't seem to want to start the Navara, moving them around in the socket to try to get good contact doesn't change anything, however if I swap back to the original chips, it works fine?

Thanks.
Reply With Quote

  #297  
Old 15-11-2019, 01:14 PM
Rumpig's Avatar
Rumpig Rumpig is offline
Advanced Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Darwin
Posts: 1,544
Garage
Default

Hi,
Yeah i use mcumalls GQ-4x , there's options in the software to select the chip type your writing to which needs to be pretty close , then i erase the chips, blank test them, write the files and then verify them again after it does that automatically.
The name you give the files should end with .bin but that might not matter
I'm out at work till Wednesday so don't have any of the gear with me.
__________________
"A little information is a dangerous thing"
Reply With Quote

  #298  
Old 26-11-2019, 02:09 PM
Rumpig's Avatar
Rumpig Rumpig is offline
Advanced Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Darwin
Posts: 1,544
Garage
Default

Have you got it working? If they don't write properly you normally get a message saying there was an error.
In the device tab find AM29F010*PLCC32 as the chip type.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	gq 4x.JPG
Views:	6
Size:	123.9 KB
ID:	22645  
__________________
"A little information is a dangerous thing"
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT +1. The time now is 01:39 AM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
| Home | Register | FAQ | Members List | Calendar | Today's Posts | Search | New Posts |